T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İZMİR / KARABAĞLAR - Karabağlar İTO Vakfı Süleyman Taştekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Elektrik üreten okul

2016-2017 eğitim öğretim yılında İZKA projesi kapsamında  açılan Yenilenebilir Enerji Sistemleri Alanı - Güneş Enerjisi Dalı ve Proje ile ilgili 5 Şubat 2017 tarihli Yeni Asır gazetesinde haberimiz çıkmıktır. Haberi metni aşağıdadır. 

İTO Vakfı Süleyman Taştekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi´nde okula kurulan 16.5 KW´lik güneş enerji santraliyle okulun elektrik ihtiyacının yüzde 17´si karşılanıyor. Gündüz güneş enerjisini alıp TEDAŞ´a satan okul, akşamları sattığı enerjiyi kullanıyor. 750 bin liralık İZKA projesi kapsamında faaliyete geçen uygulamanın yanı sıra öğrenciler uygulamalı olarak güneş ve rüzgar enerjisi eğitimi alıyor. Şu an 22 öğrencinin eğitim aldığı bölüm sayesinde, ilerleyen yıllarda Ege´nin ve Türkiye´nin güneş ve rüzgar enerjisi alanında istihdam yaratması bekleniyor.

6 evin ihtiyacını karşılar

Kurulan güneş enerji santralinin küçük boyutta olduğunu söyleyen öğretmen Alper Kuloğlu, "Halihazırdaki enerjiyle 6 evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitedeyiz. Bu oran, okulun ihtiyacının yüzde 17´lik kısmına denk geliyor. Amacımız ruhsat sorununu çözüp okulun çatısının tamamını güneş enerji santraliyle kaplamak. Bu sayede kurumun tamamının elektriğini güneşten sağlayacağız" dedi.

"Amacımız istihdam yaratmak"

Öğrencilerin okulda açılan bölüm ve kurulan güneş santrali sayesinde uygulamalı eğitim alabildiğini kaydeden Teknik Müdür Yardımcısı Ümit Durak, "İzmir gerek rüzgar, gerekse de güneşli gün sayısı bakımından Türkiye´nin en önemli şehirlerinden birisi. Daha düne kadar güneş enerji santrali diye bir tanım yoktu. Ama artık yavaş yavaş bu alana istihdam sağlanmaya başlandı. Buradaki asıl hedeflerimizden biri mezunlarımıza istihdam yaratmak" diye konuştu.

TANSU EDİP GÖKBUDAK

Kaynak: http://www.yeniasir.com.tr/yasam/2017/02/06/elektrik-ureten-okul

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 09.02.2017 - Güncelleme: 09.02.2017 11:05 - Görüntülenme: 1511
  Beğen | 1  kişi beğendi